Produkty z berlínského regionu

Regionální produkty


RUPPINSKÉ JEHNĚ

Již po staletí se starají ovce jako „šetřílkové“ o louky oblasti Ruppinu. Z této přirozené péče o krajinu profituje regionální flora i fauna. Pastevci ovcí předávají své vědomosti z generace na generaci a tak udržují staré tradice. V zeleni kolem řeky Rhin se rodí ruppinské jehně. V přírodním chovu se zde živí výhradně mateřským mlékem a na šťavnatých markrabských loukách. Ruppinské jehně je robustní potomek plemene Merino, které bylo doma původně ve Španělsku.

Více informací


LINUMSKÉ TELÁTKO

Linumské tele je jalovička z odchovu limousinského nebo žlutého plemene hovězího dobytka nebo jejich kříženců. Rodí se na pastvinách v Rhinluch a nejdříve se o něj stará a živí jej výhradně jeho matka. Později si telata hledají své krmení v přírodní krajině slatinných rašelinišť. Kolem historické ruppinské vesnice čápů Linum nacházejí skutečně dostatek čerstvé trávy a bylin bez herbicidů a fungicidů. Díky přírodní výživě a stálému výběhu skýtá maso linumského telete nejvyšší kvalitu a původní chuť.

Více informací


HAVELLANDSKÉ JABLEČNÉ PRASÁTKO

V „Appetitlexikonu“ z roku 1894 se prohlašuje, že vepř patří „k nejvzácnějším (...) perlám v koruně kultury“. Havellandské jablečné prasátko takovou perlou je. Protože kvalita začíná u vhodného odchovu, vyrůstá uprostřed intaktní krajiny s dostatkem výběhu. Základem krmiva jsou přírodní zbytky jablek, které mají pozitivní vliv na spokojenost a dobrý zdravotní stav těchto zvířat. Chov, který vznikl ze starých místních ras, se vyznačuje robustní stavbou těla. Na rozdíl od průmyslového rychlovýkrmu se klade důraz na trvale udržitelný a druhově odpovídající odchov.

Více informací


SAALOWSKÝ BYLINKOVÝ VEPŘÍK

Uprostřed netknuté přírody se nachází mlynářská vesnice Saalow am Mellensee. Nad markrabskou krajinou se rozprostírá nikde nekončící horizont. Tady je domov saalowského bylinkového vepříka. Tato regionální specialita je známá daleko za hranicemi Flämingu. Původní krmivo těchto zvířat se pěstuje bez chemie, výhradně na místních polích. Kromě žita obsahuje především divoce rostoucí byliny a chutné luční kvítí, jako např. heřmánek, metlici nebo sveřep. Toto přírodní krmivo a ekologický chov ve volné přírodě se velice pozitivně odrážejí na zdraví a růstu těchto prasat.

Více informací


BRANIBORSKÁ ZVĚŘINA

Braniborsko patří ke spolkovým zemím s největšími lesními plochami a s největším množstvím zvěře. Produkty z rodinného obchodu se zvěřinou z Flämingu jsou produkty z volně žijící zvěře z místních revírů. Zvěř zde má spoustu pohybu a potravu si hledá podle ročního období v přírodě. Díky tomu neobsahuje zvěřina žádné škodlivé látky nebo krmivo pro výkrm, žádné hormony ani léky. Zvěřinové produkty jsou tradiční součástí každé kuchyně a významným způsobem přispívají ke zdravé výživě. Havelland Express nabízí ve spolupráci s obchodem se zvěřinou z Flämingu celoročně zvěřinové produkty s garantovaným původem v kvalitě ke zpracování v kuchyni.

Více informací


RYBY Z JEZERA MÜRITZ

Když se jedná o ryby, důvěřuje firma Havelland Express kompetentnosti tradičního podniku „Müritzfischer“ z Meklenburské jezerní plošiny. Po desetiletí vyjíždějí rybáři ráno co ráno na přírodní vodní plochy, aby zde nalovili jedinečně čerstvé ryby. Rybáři od jezera Müritz spojují tradiční rybolov, chov ryb a vodní kulturu s inovativním zpracováním. Přísně se přitom hospodaří podle principu trvalé udržitelnosti. Ve vlastní manufaktuře největšího německého vnitrozemského rybářského provozu se denně vyrábějí speciality a udí se čerstvě ulovené ryby.

Více informací


BEELITZSKÝ KRÁLÍK

Beelitz není jen domovem chřestu, doma je zde i nejstarší partner firmy Havelland Express. Již v druhé generaci zde chová malý rodinný podnik beelitzské králíky. Krmivo bez umělých příměsí a pomalý růst činí jejich maso velice chutným. Toto plemeno „bílých obrů“ se vyznačuje obzvláště svou výraznou masitostí. Náš dlouholetý dodavatel vyrábí denně čerstvé speciality a sází přitom na bezpodmínečnou kvalitu, která obdržela několik vyznamenání, mimo jiné i ceněnou zlatou medaili DLG.

Více informací


BRANIBORSKÁ KACHNA

V malých, vybraných statcích kolem Berlína vyrůstá braniborská kachna. Původně pochází z rodu kachen létavých, touha po létání je jí tedy přirozená. Dobře vysezená a dobře opatrovaná: V přírodním chovu mohou tyto kachny vyrůstat přirozeně. Vodní plochy jim dopřávají možnost potápět se za potravou a pečovat o své peří. Ošetřování peří slouží k předcházení nemocem. Kromě zeleně se krmí pouze krmivem bez příměsí, s vysokým obsahem obilí. Nefalšovaná chuť jejího masa činí z braniborské kachny regionální delikatesu.

Více informací


LOSOS BERLÍNSKÉ MANUFAKTURY

V malé manufaktuře v jižním Berlíně se udí ještě podle starých tradic. Vedoucí udírny zkušeným okem vybere ty ryby, které se nejlépe hodí na další zpracování. 200 lososů je zde během jednoho týdne ručně zpracováno. Recepty, kterou jsou získány z Ruska, jsou přes 100 let staré. Na rozdíl od průmyslového uzení, se zde v Berlíně ryby solí ručně. Jsou uzeny v malých pecích a následně v chlazeném stavu krájeny. Tak vzniká produkt, který se vyznačuje tradiční typickou aromatickou vůní. Filet se leskne silnou barvou a je kulinářským zážitkem. K sortimentu patří „uzený losos tradiční“, „santalový losos“ a také „losos Sankt Petersburg“.

Více informací